top of page
malin-thunberg-schunke-2019-1.jpg

om Malin thunberg schunke

Malin Thunberg Schunke (1969) är docent i straffrätt vid Uppsala Universitet och har arbetat som åklagare. Hon är född i Skövde men bor i Hannover och på Sardinien med sin familj.

 

Efter att ha skrivit flera juridiska fackböcker debuterade hon skönlitterärt 2019 med Ett Högre Syfte som är den första delen i en ny deckarserie om åklagarna Esther Edh och Fabia Moretti som arbetar på Eurojust i Haag. Ett högre syfte belönades med Svenska deckarakademins debutantpris och blev nominerad till Crimetime Award 2019 som bästa deckardebut.

2020 följde den andra delen i serien, De Rättslösa och 2021 den tredje delen Bara ett spel. 

Stämmer det att den legendariska författaren Maj Sjöwall var en av de första som läste manus till din debutroman?

"Det stämmer. När mitt manus kom in till Piratförlaget skickade de det till Maj Sjöwall och i hennes utlåtande skrev hon bland annat: 'Ge ut, ge ut, GE UT! Detta är en fantastisk bok. Jag är eld och lågor; det känns som om jag väntat på den här boken i hela mitt kriminalboksläsande liv.'

 

För mig var de här orden av oerhörd betydelse. Maj Sjöwall & Per Wahlöös böcker har ju präglat svensk kriminallitteratur."​

Varför har du ett internationellt perspektiv i dina böcker?

"Ett års tjänstledighet från mitt jobb som åklagare  i Stockholm för att studera internationell straffrätt vid King’s College i London förändrade mitt liv. Först blev jag fascinerad av hur den nationellt präglade straffrätten höll på att globaliseras. Sedan blev jag än mer fascinerad av en tysk studiekollega. Resultatet blev att jag bosatte mig i Hannover, fick tre barn och skrev en doktorsavhandling om gränsöverskridande brottsutredningar inom EU.

Idag finns ett internationellt perspektiv i många brottsutredningar. Polis och åklagare i olika länder måste samarbeta för att jaga brottslingar över gränserna. Samtidigt krockar kultur, mentalitet och inte minst lagstiftningen. När jag började att skriva fackböcker, insåg jag vilken spännande dynamik det finns i internationella utredningsgrupper, och fick idén att skapa en skönlitterär serie med en europeisk bas. Jag tyckte att det saknades i genren som ofta har ett lokalt eller nationellt perspektiv."

Hur fick du idén till din debutroman?

"2013 skrev jag en juridisk fackbok som hette "Whose responsibility" som handlade om personer som blir misstänkta för brott utomlands. När boken kom ut kunde jag inte sluta tänka på de tragiska människoöden som jag skildrat. Min fantasi väcktes till liv:

Tänk om man skulle åka på semester någonstans i Europa och plötsligt bli misstänkt för ett allvarligt brott? Om man skulle frihetsberövas långt borta från familjen? Bli förhörd på ett språk man inte behärskar? Kämpa för att bli trodd i en främmande rättslig process?

Det blev fröet till Ett högre syfte som handlar om en svensk man som under en exklusiv svensexa på den Franska rivieran blir gripen för brott och hamnar i ett av Frankrikes mest brutala fängelser."

Vilka är dina huvudkaraktärer?

"Den svenska åklagaren Esther Edh och den italienska åklagaren Fabia Moretti. Det var ett självklart val att ge en kvinnlig svensk åklagare huvudrollen, den andra huvudkaraktären tog mer tid att utveckla. Men en dag köpte min familj ett förfallet sommarhus på Sardinien som vi började renovera och där föddes Fabia Moretti, en färgstark kvinna fylld av italiensk livsglädje, kaos och en häpnadsväckande genialitet.

Duon av dessa starka kvinnor Esther Edh och Fabia Moretti bildar grunden för min serie som handlar om deras kamp mot den internationella brottsligheten." 

 

bottom of page